Branzeturi

Branzeturile sunt considerate cele mai complexe alimente preparate din lapte. Fie ca discutam despre branza preparata din lapte de vaca, oaie, bivolita, capra, branzeturile vor reprezenta intotdeauna o sursa fantastica de calciu si grasime necesare pentru organism. In intreaga lume exista peste 600 de tipuri de branza, iar cele mai multe dintre ele sunt preparate din lapte de vaca. In general, branzeturile se pot clasifica dupa mai multe criterii, iar aici putem vorbi despre tipul de lapte din care se prepara, continutul de grasimi, consistenta, intrebuintarea,etc. Din laptele de vaca se poate realiza telemeaua, cascavalul, urda, casul dulce, dar si specialitati precum parmezan, mozzarella, provolone, brie, mascarpone, gouda, leerdamme,etc. Laptele de oaie este excelent pentru prepararea branzei de burduf, a casului de oaie, telemea de oaie, nasal sau pecorino. De asemenea, din laptele de capra se pot realiza excelente produse precum chevre de montrachet,feta ,etc. In lume exista si alte animale, din laptele carora se pot prepara minunate sortimente de branza. De exemplu, din laptele de bivolita se poate prepara telemeaua de bivolita. In comert exista si branzeturi vegetale, facute fara cheag de provenienta animala, produse potrivite pentru anumite persoane. Pentru o alimentatie echilibrata se recomanda consumul moderat de branzeturi si se cere atentie suplimentara pentru cele care au un continut mare de grasimi. Pentru o siguranta a consumului de branzeturi, va sugeram sa cititi cu atentie etichetele produselor pentru a sti care este continutul exact de grasimi.